Studiu ALARMANT: Moldovenilor NU LE PASĂ de propria sănătate

Studiu ALARMANT: Moldovenilor NU LE PASĂ de propria sănătate. AVERTISMENTUL medicilor

Moldovenilor nu prea le pasă de propria sănătate. Mulţi dintre conaţionalii noştri merg la medic doar atunci când boala se agravează. Este concluzia unui studiu efectuat de Magenta Consulting.

Cercetarea arată că puţin peste 40 la sută dintre moldoveni aleg să se trateze de unii singuri, în cazul unor simptome de răceală şi gripă.

Peste 30 la sută dintre cei intervievaţi au recunoscut faptul că ajung la doctor numai atunci când au febră mare și doar 12 la sută cer ajutor la primele simptome de răceală.

Sergiu Cucoară are 69 de ani și a ajuns la spital cu pneumonie. El spune că a contractat boala în transportul public.

«S-a înfundat nasul și o senzație de tensiune oculară și febră. Peste vreo trei zile m-am adresat la medic. Mi s-a constatat pneumonia. O bună parte a populației așa lasă, poate a trece, dar trebuie de ținut cont de sfaturile medicilor»,  a declarat bărbatul.

Uşor se îmbolnăvesc şi femeile însărcinate.

Studiul efectuat de Magenta Consulting arată că 57 la sută dintre moldoveni nu consideră necesar să consulte medicul atât timp cât se simt bine. În acelaşi timp, 20 la sută dintre participanţii sondajului au recunoscut că nu merg la doctor nici atunci când au probleme de sănătate. 

Medicii spun că cei mai vulnerabili în faţa bolilor sunt copiii şi vârstnicii.

«Timp de o lună și jumate au fost internați în total circa 360 de pacienți, dintre ei 45 la sută sunt internați cu pneumonii. Dacă pacienții se adresează tardiv sau încearcă să se trateze de sine stătător, la domiciliu, unde febra persistă o perioadă mai mult de două, trei zile, semnele de intoxicații sunt mai vădite și tratamentul este de o lungă durată, apar și alte complicații», a spus vicedirectorul Spitalului nr.1, Ion Arteni.

Specialiştii avertizează că infecţiile respiratorii şi gripa care nu sunt tratate corespunzător pot duce la complicaţii grave.

/www.publika.md/