Barza vine mai rar. În Moldova se nasc tot mai puţini copii

În Moldova se nasc tot mai puţini copii. Cel puţin aşa arată datele statistice ale Oficiului Stării Civile, conform cărora anul trecut numărul nou-născuţilor a fost de aproape 47 de mii 400 de copii, cu aproximativ 3200 de bebeluşi mai puţini decât în 2015.

Cifra nu variază în oraşe, unde rata natalităţii se menţine stabilă. În schimb, în sate numărul nou-născuţilor scade în fiecare an. Fenomenul este argumentat în contradictoriu de specialişti.

Sociologii afirmă că rata natalităţii scade în primul rând din cauza migraţiei. În ultimul timp tot mai multe familii tinere pleacă peste hotare. Totodată, familiile care rămân în ţară nu concep copii din motive financiare.

Sociologii mai spun că în ultimii ani se observă o tendinţă de a naşte mai târziu copii, iar multe femei, după apariţia primului copil, nu se mai decid să mai nască. Pe de altă parte, medicii susţin că principala cauză a scăderii natalităţii este infertilitatea.

În prezent, aproximativ 20 la sută dintre cupluri nu pot concepe copii, faţă de 7 procente înregistrate în anul 2006. Natalitatea scade, în special în sate, iar multe localităţi riscă să rămână pustii în următorii câţiva ani.

Satul Grebleşti din raionul Străşeni este una dintre localităţile grav afectate de scăderea natalităţii. Potrivit autorităţilor locale în ultimii doi ani numărul nou-născuţilor s-a redus de două ori.

«În 2014 a fost 13 copii, în 2013 au fost 17 copii, anul trecut doar 7. Anul acesta până când sunt doar două mame la evidenţă. Noi suntem un sat şi aşa micuţ şi atunci când natalitatea este foarte mică mergem spre pierzania acestui sat», a spus primarul satului Grebleşti, Aliona Chircu.

Din cauza numărului mic de copii, şcoala din sat a fost închisă.

Medicii şi sociologii susţin că prognozele pentru următorii ani nu sunt îmbucurătoare.

«Copiii nu mai reprezintă prima prioritate pentru femei.Cel mai frecvent, primul copil apare când femeia are între 28 şi 30 de ani. Asta înseamnă că la 30 de ani, când femeia nu mai este foarte sănătoasă», a declarat medicul, Cristina Ipati.

«Sunt motive economice în primul rând, în al doilea rând suntem o societatea capitalistă, e mai greu să întreţii un copil. Ar fi un factor că familia nu este întregită şi de exemplu pot să aibă un copil şi să nu se decidă să îl facă şi pe al doilea», a afirmat sociologul, Mihai Bologan.

Statisticile mai arată că în ultimii doi ani, se nasc mai mulţi băieţi decât fete. Astfel, în 2015 numărul băieţilor nou-născuţi a fost mai mare cu aproape o mie patru sute, iar în 2016 — cu aproape 1300.

/www.prime.md/