Alaptatul la sân devine tot mai popular printre moldovence. Cât de benefic este laptele matern.

Alăptarea este tot mai populară în Moldova. Datele statistice ale Centrului Naţional de Management în Sănătate arată că numărul femeilor din ţara noastră care îşi alimentează bebeluşii la sân este în creştere. Anul trecut, peste 33 de mii de mame şi-au alăptat micuţii până la şase luni, cu aproximativ o mie mai multe faţă de 2015.

Acum câteva zile, Diana Dediu a devenit mamă pentru a treia oară. Femeia, în vârstă de 35 de ani, spune că nu s-a gândit nicio clipă să renunţe la alăptat.

„Un an şi două luni primul copil, un an şi o lună al doilea copil. Cu dureri a fost la al doilea copil, prima nu, probleme nu au fost. Considerăm că este mai bine pentru copii, este mai sănătos şi pentru mamă mai comod.”

Multe femei spun că se tem să-şi hrănească bebeluşii pe cale naturală din motive estetice…

„Se schimbă, nu zic că nu, dar consider că rolul mamei este ca copilul ei să fie alăpta, suficient timp. Înţelegem că sun consecinţe dar cred că e mai bine. Este un contact mai aproape cu copilul”, a spus mamă, Diana Dediu.

Mămicile din Capitală susţin că nu ar renunţa niciodată să-şi  hrănească picii cu lapte matern.

Dacă este posibilitate cred că neapărat e nevoie de hrănit cu lapte. În cazul în care sunt probleme, deja e altă treabă.

Medicii recomandă ca perioada de alăptare să dureze cel puţin jumătate de an.

„Mamele care îşi alăptează copii la sân, unul şi mai mulţi se recuperează mai repede după naştere, suferă mai puţin de boli oncologice cum ar fi cancerul la ovare, cancerul de uter. Au o relaţie mai specială cu copii lor. Nici o formulă de lapte încă nu putut să fie cât mai aproape de laptele matern”, a spus obstetrician-ginecolog, Cristina Ipati.

Laptele matern reduce riscurile malnutriţiei, anemiei, retardului şi întăreşte sistemul imunitar al copilului. Anul trecut, numărul femeilor care şi-au alăptat copiii până la un an a ajuns la aproape 28.300, cu peste opt sute mai mult faţă de 2015.

/www.canal2.md/